Indiferent ca vorbim de usi de lemn, pal sau usi metalice, toate sunt sustinute de balamale, iar acestea reprezinta “sursa” acelui sunet deranjant. Da, calitatea balamalelor poate sa influenteze lipsa sau apritia scartaitului, insa, mai repede sau mai tarziu, acesta poate sa apara in cazul oricarei usi.

De ce apare acest scartait la usi? Ei bine, explicatia este simpla. Balamalele sunt confectionate dintr-un anumit tip de metal, iar pentru a facilita inchiderea si deschiderea, ele sunt unse cu un ulei special. Odata ce acest ulei isi pierde din proprietati sau dispare din cauza uzurii, se va actiona fier pe fier, rezultand scartaitul.

Cum remediem problema usilor care scartaie?

Este important de precizat ca, acest scartait poate sa apara chiar si la usilor noi, deci, nu este o greseala a firmei care a produs/instalat usile. Cea mai simpla metoda este sa achizitionati din magazinele de bricolaj, un ulei petru mecanisme fine sau un ulei special pentru feronerie. In general, aceste uleiuri vin insotite de pipete sau alte dispozitive care faciliteaza accesul in zonele mai stramte sau prea fixe.

Daca folositi acest tip de spray, reinnoirea lui va trebui facuta periodic, cand usile incep iar sa scartaie. Mai e posibila si folosirea vaselinei obisnuite: dupa ungere, se poate veni cu un foen care sa sufle aer fierbinte asupra balamalei cateva secunde, apoi se sterge excesul cu o carpa.

Cum se aplica uleiul pentru balamale?

Deoarece, exista mai multe tipuri de balamale, modul de aplicare a uleiul difera. Cele clasice, simple, sunt usor de uns. Astfel, usa se scoate din balamale, pentru a ajunge la pinioanele care instra in jumatatea de sus a balamalei. Se aplica solutia aleasa pe suprafata lor, dupa care usa se introduce la loc si se sterge excesul rezultat.

Mai exista acele tipuri de balamale in care pinionul strabate mai multe incheieturi ale balamalei. In acest caz usa nu poate fi scoasa de tot, insa permite ca pinionul sa fie extras in sus sau in jos, pana la jumatate. Acesta trebuie uns cu solutie, iar procesul este finalizat.

La balamelele stranse prea ermetic, pe care nu le puteti scoate, incercati sa folositi pipeta sau un spray cu prelungire si insistati, aplicand grasimea sub presiune. Tineti la indemana o carpa, pentru a sterge excesul care se scurge pe exteriorul balamalei.

Citeste si alte articole: