Atunci cand se pune problema alegerii culorilor pentru interioare, gandul iti fuge automat la culorile pentru pereti si pentru mobila. Insa, succesul imaginii de ansamblu a unui ambient trebuie gandit compact. Astfel, trebuie luata in calcul si cromatica detaliilor, cum ar fi usile, ferestrele si accesoriile textile.

Fie ca acum iti amenajezi casa noua, fie ca reamenajezi un apartament, cu siguranta iti doresti sa faci cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de achizitionarea usilor. Dincolo de considerentele financiare de la care pornesc majoritatea persoanelor in cautarea usilor potrivite pentru locuinta proprie, exista o serie de aspecte care trebuie luate in calcul pentru o investitie eficienta. Forma, culoarea, materialul, impartirea, gradul de transparenta, posibilitatile si directiile de deschidere a usilor sunt elemente de care depinde obtinerea unei imagini de ansamblu armonioase. De obicei, usile se aleg din ofertele comerciantilor, dupa dimensiuni standard. Exista insa si cazuri rare in care forma golului este unicata si trebuie intocmit un proiect special. Usile trebuie alese cu mare grija, pentru ca ele pot influenta si modul de amplasare a mobilierului. Ele se gasesc intr-o gama foarte variata, atat ca forma, cat si ca stil si culoare, iar sistemele constructive sunt variate: celulare, executate pe cadru de lemn masiv cu ramforsari, acoperit cu placaj furniruit cu furnir estetic, usi din lemn masiv, pline, cu ochiuri de cristal, cu structuri din lemn si ochiuri de sticla, usi de tip glasvant, usi glisante.

Iata ce trebuie sa stiti atunci cand mergi sa alegi usile de interior: dimensiunea exacta a golului, sensul de deschidere, modul de deschidere (simpla, glisare, basculare etc.), tipul foii de usa (impartita, plina, cu geam etc.) si nu in ultimul rand modul de tratare al suprafetei (natur, vopsit, baituit) si culoarea.
 

Forme si culori

Gama de culori in care sunt disponibile usile este foarte larga, putandu-se obtine practic toate culorile si nuantele dorite, prin vopsirea cu paste si lacuri poliuretanice care se prepara manual sau automatizat, plecandu-se de la culorile de baza. Astfel, se pot obtine culori vii, care sa dea un aspect modern si exotic incaperilor si sa se potriveasca perfect cu celelalte culori din interior. Poti da chiar accente de culoare unor interioare monotone prin alegerea unor culori vii pentru usi. Ele se pot armoniza cu pardoseala, cu mobilierul camerei si culoarea peretilor sau a ferestrelor. Daca optezi pentru usi de lemn natur, evita culorile puternice pe peretii din preajma lor, limitandu-va, in aceste zone, la alb, gri-deschis si tonuri pastelate. Daca un perete este zugravit intr-o culoare vie, usa trebuie sa ramana alba sau neagra. La o usa neagra sau de o culoare foarte inchisa, e potrivita o clanta in ton aramiu. Dintre culorile clasice, naturale, cele mai cautate sunt ciresul, mahonul si nucul american, iar dintre nuantele pastelate, verde si crem. Daca vrei sa optezi pentru usi colorate in culori deosebite, evita alegerea unui model din lemn lamelar pentru ca in timp, incep sa apara rosturile de imbinare dintre lamele, si sunt inestetice. Pentru usile din lemn lamelar sunt recomandate lacurile transparente pentru finisare, deoarece nu scot in evidenta micile imperfectiuni ale lemnului, care nu se pot masca intotdeauna. Pentru a nu fragmenta spatiul, in casele mici este indicat sa alegi usi de aceeasi culoare ca si peretii, sau in tonuri foarte apropiate.
 

Materiale

Materialele din care sunt facute usile trebuie sa se potriveasca stilului casei, iar accesoriile sa se potriveasca materialelor. O usa veche, din scandura, cere balamale si zavoare din fier, in timp ce o usa moderna, eleganta, poate avea clanta din bronz, sticla sau portelan.