Frigul are un efect puternic ascupra lemnului. Acesta, impreuna cu indiferenta fata de al proteja duce la o deteriorare rapita. Lemnul reactioneaza foarte usor la schimbarile de temperatura, in sensul ca atunci cand e frig, se contracta, si cand este cald, se dilata. Aceste actiuni repetate de contractare-dilatare a lemnului duc in timp la o rezistenta mai scazuta a lemnului si la crapaturi. Iar, crapaturi inseamna ca frigul poate patrunde mai usor, si de asemenea, mucegaiul sau insectele.

Usile reprezinta unul dintre cele mai importante elemente a unei casa, iar, acestea sunt fabricate intr-un mare procent din lemn. Din fericire, exista cateva metode de a proteja usile de exterior si interior din lemn pe timpul ierni.

 
O metoda de protejare a usii si a locuinteti pe timpul ierinii este izolarea sa. Aceasta izolare se poate face prin etanseizare cu banda adeziva sau burleti sau prin capitonare. Izolarea cu banda adeziva este o varianta sigura si eficienta de a tine curentul la distanta. Banda se aplica pe marginile tocului, astfel incat usa va etansa perfect la inchidere.
 
Daca exista crapaturi pe toc sau pe usa, se poate folosi o pasta acrilica cu care sa se astupe crapaturile. Apoi se poate da un strat de lac in culoarea usii, iar curentul nu va mai trece prin usa. In plus, aspectul usi se va imbunatati. Lacurile sau ceara aplicata pe usa trebuie sa fie compatibile cu tipul de lemn al usii dar si cu tipul de usa.
 
Daca usa are cativa ani si nu am mai luat pana acum nici o masura de protectie a acestea, ar trebui sa luam in considerare strangerea balamalelor sau inlocuirea acestora cu unele noi, daca este cazul. Acestea sunt o parte importanta a  unei usi si de functionarea lor depinde functionarea intregii usi.