O etapa foarte importanta si deloc usoara in momentul in care iti amenajezi casa sau apartamentul este alegerea usilor. Acestea trebuie selectate dupa criterii funtionale si decorative. De aceea, iti prezentam cateva sfaturi pentru alegerea usilor.

De ce trebuie sa tinem cont cand alegem usile?

Usile nu trebuie alese doar in functie de stilul amenajarii, ci trebuie sa avem in vedere si aspecte precum: siguranta, izolare fonica/termica sau functionalitatea spatiului pe care il delimiteaza. De asemenea, mobilierul, gresia sau culorile paretilor sunt mai usor de schimbat in timp, de aceea, recomandam alegerea usilor si parchetului prima data, dupa  celelalte finisaje.

Cum alegem culoarea usilor?

Usile albe, simple cu finisaj lucios se potrivesc amenajarilor moderne, iar cele mate si cu ancadramente sunt ideale pentru ambientele in stil provensal sau american. Usile gri se potrivesc cu un parchet albit.

Alegerea culori usilor nu tine doar de culoarea parchetului, ci si a finisajelor, mobilierului si ale peretilor. Astfel, usile albe vor fi scoase in evidenta de peretii vopsiti in culori mai tari sau pastelate si de mobilierul in culori calde precum alb ivoire sau verde prafuit.

In cazul in care ne dorim un parchet cu finisaj de stejar natural, usile pot fi finisate in ton sau intr-o culoare contrastanta, mai inchisa. 

In sapatiile mici sau in care este necesar sa patrunda lumina sunt recomandate usile din sticla sau cu insertii de sticla.

Cum alegem usa de intrare?

Atunci cand vorbim despre usa de exterior este important ca aceasta sa fie: securizata, antiefractie, antifonica, rezistenta la intemperii si raze Uv, cu vizor si yala.  Din punct de vedere estetic, aceasta trebuie sa aiba finisajul asortat cu tamplaria ferestrelor. De exemplu, alege o tamplarie de culoarea nucului sau wenge si o usa de intrare cu acelasi finisaj sau macar din aceeasi paleta cromatica. De asemenea, personalizarea usii se face in functie de arhitectura constructiei. De exemplu, o vila clasica va impune o usa mai sofisticata, insa nu prea incarcata, cu detalii de insertie si prelucrare, iar o casa minimalista va cere un design simplu, cel mult cu profilatura liniara, simpla si eleganta.